Ervaringen

Man, 54 jaar, registerpsycholoog.
De training mindfulness, die ik onlangs bij Maaike volgde, heeft voor mij nieuwe deuren geopend. Ook de compassie training geeft duidelijke, herkenbare resultaten. De training van Maaike volgt het oorspronkelijke concept , maar door haar originele en persoonlijke benadering sluit naar mijn opvatting de training goed aan bij elke deelnemer. In haar trainingen zie je de jarenlange ervaring van Maaike in Mindfulness en aanpalende gebieden terug en dit geeft juist een duidelijke meerwaarde.  Ik vond de trainingen inspirerend en ik ben een nieuwe ontdekkingsreis begonnen.

Man, psychiater, 62 jaar oud.
Ik ben zelfstandig gevestigd psychiater in de regio Kennemerland.
Sinds 9 a 10 jaar werk ik samen met Maaike Wentholt.
Vele tientallen van mijn clienten hebben op mijn advies bij haar een Mindfulness training gevolgd en/of zijn bij haar in (mede) behandeling gekomen.
De clienten profiteerden in het algemeen hier zeer van, wat ook de behandeling bij mij ten goede kwam.

Ik ben met onze samenwerking zeer tevreden.

Vrouw 26 jaar, promovendus geneeskunde:
Na een burnout/depressie kwam ik na veel omwegen bij Maaike terecht. Wat ik het meest bijzonder vond aan Maaike is dat ze 'mens' blijft in de therapeut-cliënt relatie.  Ze is professioneel, kundig en doortastend,  maar blijft altijd als mens contact met je zoeken en in relatie met je gaan. Dat was voor mij zo'n opluchting, dat een therapeut niet zakelijk en koel hoeft te zijn, maar jou echt als mens ziet en je ook zo benaderd in de therapie. Voor mij betekende deze connectie dat ik me open durfde te stellen en echt aan mezelf kon gaan werken, het bood een veilige omgeving om met mezelf in contact te treden. De combinatie van traditionele psychotherapie, mindfulness/meditatie en lichaamsgericht werken vond ik erg fijn, door verschillende invalshoeken kwam ik echt tot de kern en ben ik staat geweest mezelf weer te mogen ontmoeten!

Man, 42 jaar, risicomanager in de IT.
'Ik ben reeds enkele jaren cliënt bij Maaike Wentholt/Praktijk voor psychotherapie en coaching, en ben zeer gebaat bij de persoonlijke en pragmatische aanpak. Deze betroffen persoonlijke, sociale en relatie issues en begeven zicht op het vlak van verwerking tot inzicht van verlies en onmachtsgevoel. Ik ben zelf ook heel actief geworden en gemotiveerd door de begeleiding in 1 op 1 gesprekken en de Mindfullness trainingen. Vele aspecten in de psychologie worden mijn inziens gecombineerd in de werkwijze van Mw. Wentholt. Het is heel fijn om met een begeleidster zoals Maaike die warmte en rust uitstraalt te werken aan je innerlijke mens'.

Vrouw, 26 jaar, student psychologie.
"Maaike ‘s aanpak zou ik als holistisch omschrijven. Het is niet of alleen maar praten of alleen Mindfulness oefeningen doen om het oefenen. Zij voelt in het moment zelf feilloos aan wat belangrijk is en wat aandacht nodig heeft. Zo verlopen de sessies elke keer anders, met de ene keer meer nadruk op het lichaam en lichamelijke sensaties dan de andere keer. Maaike gebruikt het lichaam en hoe het aanvoelt als ingang. Door zonder oordeel ruimte te geven aan en opzoek te gaan naar wat er is, echt is, onder alle lagen van automatische gedachtes & gevoelens, weet zij tot de kern te komen. Dit alles gebeurd in contact en Maaike begeleidt je daarbij elke stap zodat het zelfs voor mij duidelijk blijft en ik haar kan volgen hoewel ik de neiging heb dingen snel ‘zweverig’ of te abstract te vinden. Ondanks dat ik pas sinds kort bij haar kom heb ik hierdoor al een aantal nieuwe ervaringen opgedaan.

Maaike’s oprechtheid en menselijkheid werken heel ontwapenend, ik kan bij haar over onderwerpen praten of dingen voelen die normaal te moeilijk zijn om bij anderen te laten bestaan. Ze wil je laten inzien en ervaren dat het ok is hoe je je voelt (dit zegt ze dan ook vaak ‘het is ok’) en dat wat zich aandient niet direct veranderd hoeft te worden. En ook al lukt me dit nog niet goed, om niet te oordelen, het is heel fijn dat zij dat dat wel kan en dit zorgt ervoor dat ik mij in het contact minder schaam voor mijzelf en mijn problemen dan dat ik dat bij andere hulpverleners heb ervaren. Na bij vele zakelijke en onpersoonlijke instellingen te hebben gezeten is het een verademing om zo’n betrokken en kundig persoon te treffen. Ze neemt echt de tijd voor je en ook al kan ze natuurlijk niet de dingen voor je oplossen of wegnemen, het voelt alleen al fijn om de dingen gedeeld te hebben, zo wordt alles iets minder eenzaam en minder zwaar. En hoewel therapie natuurlijk confronterend is en het heftig en pijnlijk kan zijn om jezelf te openen, zijn mijn tripjes vanuit Den Haag naar Heemstede toch elke keer iets om naar uit te kijken. Het zijn momenten van bezinning en stilstaan, maar ook van even ‘samen zijn’ en dat geeft lucht en biedt nieuwe perspectieven.

Ik ben een huisarts in Den Haag
Ik heb de samenwerking als bijzonder ervaren. De grote mate van betrokkenheid en de open communicatie had ik nog niet eerder zo ervaren. Afstand-ik werk in Den Haag-speelde geen rol. Verder was er ook duidelijkheid over de grenzen van de zorg en die kwetsbaar tonen wat mij is bijgebleven.

Vrouw, 33 jaar, diëtiste.

De psychotherapie behandeling en Mindfulness heeft voor mij deuren geopend naar inzicht en mogelijkheden. Met behulp van Mindfulness en gesprekken met Maaike krijg ik meer inzicht in mijn gevoelens, gedachten en het (routine)gedrag wat hierop volgt. Ik leer meer in het moment te leven en dit zorgt voor minder stress, aangezien deze vaak komt door piekeren over wat er nog moet komen of wat is geweest. Ik vind het fijn dat de gesprekken zo spontaan en vrij verlopen. Wanneer dingen gepland zijn of worden voorbereid kom je naar mijn idee niet tot de kern van dat moment. Ik voel me erg op mijn gemak en hierdoor laat ik meer van mijzelf zien. Door alleen maar te praten en te denken over problemen die spelen, wordt het juist alleen maar drukker in mijn hoofd. Omdat de aandacht uitgaat naar het voelen en beleven komt er juist ruimte en adem! Ik zie het echt als een verrijking van mijn leven en zou het een ieder toewensen!

Vrouw, 69 jaar, gepensioneerd, lerares op een basisschool.
Mindfulness begint bij mijn leven te horen. Doordat ik ziek ben en niet weet hoe het proces verder gaat verlopen, geeft de psychotherapie en de mindfulness me een stukje houvast. Aandachtig in het nu zijn/leven. Steeds weer terug naar het voelen. Ik merk wel dat ik de ondersteuning van Maaike hard nodig heb. Op een liefdevolle, rustige en begripvolle manier brengt ze me steeds weer terug naar mezelf, naar binnen. Als ik dat niet zou hebben, schiet ik alle kanten op met mijn gedachten en kom dan snel in de wanhoop. Mindfulness heb ik ook in een groep gedaan, dat voelde ook goed. Ervaringen uitwisselen en de tijd nemen voor elkaar.Een hele mooie ervaring! Nu alweer heel lang individuele sessies.

Vrouw 53 jaar secretaresse / flex-begeleider Hartekamp :
Ik vind het heel prettig dat ik in de gesprekken op een gelijkwaardige manier benaderd wordt en ook in mijn waarde wordt gelaten.

De gesprekken betekenen voor mij een rustpunt (in een hectisch leven) waar ik alles durf te bespreken.

Uiteindelijk hoop ik een zodanige balans in mijn leven te vinden dat ik blij ben met mezelf zonder me druk te maken over wat andere mensen vinden, voelen of willen van me.

Vrouw, 43 jaar, in reintegratieproces.

'Ik heb van Maaike geleerd om met mindfulness bij mezelf te komen'. 'Ik dacht: "Dat belachelijke gedoe met die krent. Een krent! Een kwartier met een krent, dat ik daar iets van zou kunnen leren, idioot gewoon. En toen ik het deed dacht ik, eh... dacht ik niet meer....ik voelde, proefde, was ermee bezig, wás er.' 'Ik hoef het niet alleen te doen. Iemand, Maaike, kan me leren bij mezelf te komen, bij het moment te komen. Ik moet er zelf heen gaan, maar ik word op weg geholpen.'

Vrouw, 26 jaar, jurist.

Via een vriendin kreeg ik ongeveer een jaar geleden de naam van Maaike door en wat een cadeautje is dat gebleken. Maaike behandeld je als een echt mens, met veel empathie en mildheid en door af en toe ook haar eigen ervaringen met het leven te delen. Ook al heb ik nog een lange weg te gaan, Maaike helpt mij met het accepteren van het leven zoals het is en de mensen die daarin een rol spelen te accepteren zoals ze zijn; alleen ik kan veranderen d.m.v. mijn verwachtingen en houding bij te stellen. Door (ontspannings)oefeningen en praten over hoe bepaalde patronen doorbroken kunnen worden, proberen we hiertoe te komen.

Ik ben een onderwijzeres van 55.
Over mijn behandeling door Maaike het volgende;Ik voel mij welkom bij haar. Vaak zie ik er tegen op om te gaan, dan denk ik “waarom doe ik dit eigenlijk,stel ik me niet aan, had ik zelf niet meer moeten doen om me beter te voelen, me beter voor moeten bereiden??? Maaike helpt me om mijn gevoelens te vertalen, zorgt dat ik me veilig voel en als ik wegga , voel ik me sterker, begrijp mezelf weer iets beter.

Vrouw, 49 jaar medewerker personeelsadministratie
De sessies bij Maaike, die ik een aantal jaren gevolgd heb, hebben mij enorm goed gedaan in het steeds weer hervinden van het contact met mijzelf. Als ik veel ervaren had in mijn werk of privé, kon ik bij Maaike weer dieper kijken wat er werkelijk zich afspeelde in mijzelf. Ik zie het als een reiniging die ik ervaarde doordat iemand als Maaike mij spiegelde met haar vrije ruimte. Daardoor werd mijn eigen innerlijk weer zichtbaar.

Deze sessies hebben mij veel gegeven en mij o.a. geleerd om met meer zachtheid en respect naar mijzelf te kijken. Ik herinner mij veel plezier en ook de humor die er vrij kon komen in de sessies. Er was echt ruimte voor mij, op alle lagen, emotioneel, maar ook om mijn eigen ervaringen en inzichten te kunnen verstaan.

Site gebouwd door VDL Webdevelopment | Tekst Eva Kelder